Nowoczesne wyposażenie kuchni w firmie

Jaka jest różnica między zwykłym piekarnikiem a piecem konwekcyjnym? W piecu konwekcyjnym wentylator i układ wydechowy przedmuchują gorące powietrze z piekarnika, dzięki temu przygotowywane jedzenie stale otacza cyrkulujące powietrze.

W standardowym piekarniku jedzenie może podgrzewać się nierównomiernie, jeżeli postawimy jedzenie na dwóch półkach, wówczas jedzenie na półce środkowej może upiec się gorzej niż te w pobliżu punktów cieplnych, natomiast w przypadku pieców konwekcyjnych opiekanie jest równomierne na każdym poziomie. Dzięki gotowaniu konwekcyjnemu zintegrowany wentylator krąży gorącym powietrzem wokół półek oraz między nimi, gotując je wszystkie równomiernie i jednocześnie w krótszym czasie niż w standardowym piekarniku.

Ogólnie rzecz biorąc, gotowanie konwekcyjne zajmuje trzy czwarte czasu standardowego gotowania i, z reguły, o 25 stopni mniej. Dobry piec konwekcyjny będzie miał trzy elementy grzewcze: górny, dolny i tylny, z wentylatorem podłączonym do tego ostatniego.

Gdy piekarnik zasysa powietrze z zewnątrz, natychmiast się nagrzewa i krąży. Zapewnia bardzo równomierne gotowanie i doskonałe zrumienienie przy jednoczesnym zachowaniu wilgotności mięsa.

Wyniki są jeszcze lepsze w przypadku wypieków pieczywa. Strumień powietrza wyciąga wilgoć z pieczywa, ciast i ciastek, zapewniając równomierne pieczenie, zapewniają c puszystość. Oprócz optymalnego pieczenia, piece konwekcyjne lub piekarnik z ustawieniem konwekcji również oszczędza energię, ponieważ otrzymamy podobne wyniki co w piecu tradycyjnym ze zmniejszoną temperaturą, i krótszym czasem pieczenia. Wiele modeli możemy zobaczyć na stronie https://crispan.pl, znajdziemy tam wiele profesjonalnych modeli pieców konwekcyjnych. Są to modele które dobrze sprawdzą się w domu, ale także w restauracji czyli tam gdzie przygotowuje się wiele posiłków. Nowoczesne urządzenia posiadają zaawansowane panele sterowania, dzięki nim można bardzo ściśle ustalać wytyczne do do pieczenia. Można także ustawić pieczenie w różnych temperaturach i różnych odstępach czasu.