Skuteczne odchudzanie z liśćmi moringa
Roślina Moringa jest dobrze znana jako naturalny środek przeciwzapalny, więc nasiona nie różnią się od innych części tego drzewa. Nasiona moringi mogą zmniejszyć ból i poprawić zdrowie naszych stawów.
Wzmocnienie stawów za pomocą aminokwasów i białek pozwala osobom cierpiącym na zapalenie stawów i inne zaburzenia prowadzić bardziej niezależne życie. Moringa wytwarza jednonienasycone kwasy tłuszczowe zwane kwasem oleinowym. Kwas ten występujący również w oliwie z oliwek ma wiele korzyści dla naszego zdrowia i może zapobiegać zakrzepom krwi lub chorobom sercowo-naczyniowym. Jeśli chcesz poprawić dietę, staraj się zastąpić nasycone tłuszcze zwierzęce moringą, aby obniżyć poziom cholesterolu. Z nasion ekstrahuje się oleje, aby stworzyć szereg produktów kosmetycznych. Oleje zawierają do 30 przeciwutleniaczy i dużo witaminy A, które są idealnym wyborem dla produktów do skóry. Witamina A poprawia jędrność skóry, aby wyglądała młodziej i walczy z oznakami starzenia i stresu. Odbywa się to poprzez promowanie tworzenia kolagenu w komórkach skóry. Olej nie ma zapachu ani koloru i smakuje słodko. Skóra wchłania oleje i pobiera wszystkie odżywcze właściwości. Olejek działa zarówno jako środek nawilżający, jak i antyseptyczny środek czyszczący, aby pozbyć się trądziku, wyprysków i zaskórników.
Aby zastosować go na twarzy, wystarczy nałożyć kilka kropli na skórę i wmasować jak każdy inny krem nawilżający lub olejek do masażu. Olej z ekstraktu z nasion rozkłada nasycone tłuszcze zwierzęce w diecie i współpracuje z układem trawiennym, aby pozbyć się tłuszczów, których nie potrzebujemy. Wysoki poziom cholesterolu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Na szczęście wiele pokarmów roślinnych może skutecznie obniżać poziom cholesterolu. Moringa oleifera może mieć podobne działanie. Skoki insuliny i cukru we krwi mogą powodować zmiany nastroju i głód cukru, a nawet prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 i otyłości. Sproszkowane liście moringa skutecznie zmniejszają poziom lipidów i glukozy oraz regulują stres oksydacyjny w badaniach laboratoryjnych. Jedno badanie wykazało również terapeutyczne właściwości przeciwutleniające, a także niższe poziomy glukozy na czczo. Stosowanie moringi w diecie może pomóc w zmniejszeniu przyrostu masy ciała i insulinooporności.