Opakowania jednorazowe wykonane z materiału roślinnego
Ponieważ plastik nie rozkłada się przez setki lat i zaśmieca naszą planetę, powinniśmy rezygnować z używania jednorazowych produktów i opakowań wykonanych z tego materiału.
Obecnie wiele firm rezygnuje z opakowań foliowych, plastikowych i styropianowych na rzecz bardziej ekologicznych i przyjaznych dla środowiska rozwiązań. Takie opakowania na wynos do żywności i napojów mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów pochodzenia roślinnego, nadają się do kompostowania lub ulegają biodegradacji, nie zaśmiecają więc środowiska naturalnego i nie zalegają na wysypiskach, ale rozkładają się na substancje organiczne przy pomocy mikroorganizmów. Tworzywo PLA (kwas polimlekowy) jest tworzywem termoplastycznym zwykle wytwarzanym z cukrów zawartych w kukurydzy, manioku lub trzcinie cukrowej. Jest to bioplastik coraz częściej używany jako materiał opakowaniowy bezpieczny dla żywności.
Zwykle jest używany do tworzenia przyjaznych dla środowiska pojemników i kubków na żywność i napoje, a także jest używany jako wkładka w papierowych gorących kubkach i pojemnikach, aby papier nie przemiękał.
Mogą być z takiego tworzywa wytwarzane słomki, mieszadełka, pudełka na jedzenie na wynos czy kubki i przykrywki do kawy, ale również wiele innych produktów jednorazowych, które do tej pory były produkowane z plastiku pochodzenia sztucznego wytwarzanego z paliw kopalnych, oraz styropianu. Obecnie zaprzestaje się produkcji i używania plastikowych opakowań i reklamówek jednorazowych, ponieważ przyczyniają się one do zaśmiecania środowiska naturalnego i zagrażają bezpieczeństwu oraz zdrowiu ludzi, ptaków i zwierząt na całym świecie. Bioplastiki nie zawierają BPA, są bezpieczne do stosowania jako opakowania do żywności, można do nich wkładać zimne i gorące produkty spożywcze, jednak niektóre rodzaje takich opakowań nadają się do kompostowania, jednak tylko w warunkach kompostowania przemysłowego. Często znajdziemy również opakowania ekologiczne biodegradowalne, które rozkładają się na materiał organiczny w krótkim czasie i w odpowiednich warunkach.